Peynir, Fare, Labirent ve …
Bilim insanları, deneylerinde oluşturdukları çok seçenekli yol ile bir kaç farklı yere varan şekilde düzenlenmiş labirentlerinde fareler üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda; herhangi özel seçilmiş, yetiştirilmiş, terbiye edilmiş ya da üstün nitelikleri olmayan bir farenin dahi, sonuna kadar gidip, peynir bulamadığı yola asla yeniden girmediğini gözlemlemişler.
Bu sayede tüm fareler sonunda peynire ulaşarak kısa sürede deneyin sonuçlanmasını sağlamışlar. Benzer deneyler, farklı hayvanlar ve farklı yiyecekler ile yapıldığında tüm hayvanların bir kez deneyip, sonunda istediklerini bulamadıkları yola tekrar girmedikleri kesinlik kazanmış.
Bu yaklaşımın sadece bir canlıda farklı bir yönelim izlediğini bilim insanları asırlardır gözlemlemeye ve inanılması zor olmasına karşın bu gerçeği kabullenmek zorunda kalmaya devam etmektedirler. Yalnızca insan, sonucunda istediğini elde edemediğini defalarca görse dahi tekrar tekrar aynı yola girmekte, aynı şeyleri yapmakta israr edebilmektedir.
Burada Einstein’a atfedilen bir sözü paylaşamak istedim. “Aynı şeyleri tekrarlayıp farklı sonuç beklemek en büyük çılgınlıktır”
Hepimizin ama çok, ama az, ama sık, ama nadiren, ama kısa süreli, ama hayat boyu süren ve hiçbir şekilde isteklerimize hizmet etmeyen, tekrarlamaya devam ettiğimiz davranış kalıplarımız var. Bu kalıpları değiştirmek, dönüştürmek, uyarlamak, tamamen kaldırıp atmak ya da etkisiz hale getirmenin çok kolay, çok basit ve çok hızlı yolları var.
Bu yollardan bazıları NLP denen yol ve yordamlar derlemesi içinde öğretilmektedir. Bir kısmını da farklı bir çok öğretiden derleyip benim DEBATE dediğim bireysel çalışma yönteminde topladım.
Eğer aynı yola girip sonunda istediklerinizi elde edememekten bıktıysanız, artık çaresi var!
Birazıcık da gülelim.
Eğer yaşam seni güldürmüyorsa; içindeki mizahı göremiyorsun demektir.