Söylenen yorumdur, olan değil.
“Söylenen yorumdur, olan değil” sözü, çoğu zaman yaşadığımız bir durumu özetler. İnsanlar birbirleri ile iletişim kurarken, söylenenlerin gerçekle uyuşmak yerine bir yorum olması karşılaşılan sıkça bir durumdur. Bu yazıda, “söylenen yorumdur, olan değil” sözünün ne anlama geldiğini irdelemeye çalışacağız. Üstüne üstlük, bu konuyu biraz daha derinlemesine ele alarak, insanların neden bazen söyledikleriyle yapabildikleri arasında uyumsuzluklar yaşadığını anlamaya çalışacağız.
“Söylenen yorumdur, olan değil” sözü, birçok farklı durumu ifade edebilir. Çoğunlukla insanlar düşündüklerini olduğu gibi dile getirmedikleri gibi başlangıçta sizinle konuştukları zaman düşündüklerinden farklı davranabilirler veya bir kişinin söyledikleri ile kast ettiği ile dinleyenin anladığı arasında da bazı farklılıklar olabilir. İnsanlar, belli bir konuda belli bir davranış sergileyeceklerinden söz edebilirler veya muhakkak yapacaklarını söyledikleri şeyler olabilir, ama sonunda bu söylediklerinde başarısız olabilirler. Bu durumda, söyledikleriyle yaptıkları arasında bir uyuşmazlık varır. Sözlerini tutamamışlardır. Bu çelişki, güven eksikliğine neden olabilir ve ilişkileri etkileyebilir.
Bir diğer anlamıyla, “söylenen yorumdur, olan değil” sözü, bir kişinin gerçek düşüncelerini veya hislerini gizlemesini ifade edebilir. Mesela, birisi size övücü sözler söylediğinde ya da yazdığında veya desteklediğinden bahsettiğinde, gerçekte bunun doğru olmadığını hissedebilirsiniz. Bu durumda, kişi iyi niyetli gibi görünse de, söylediği şeylerle gerçek düşünceleri arasında bir çelişki bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra, “söylenen yorumdur, olan değil” sözü, toplumsal etkileşimlerde ve medyada da sıkça karşılaşılan bir durumu ifade eder. Özellikle sosyal medyada, insanlar görüşlerini veya yaşantılarını abartabilir, mükemmelleştirebilir veya tamamen uydurabilirler. Bu durumda, paylaşımlarla gerçeklik arasında bir uyumsuzluk söz konusudur. Bu da insanların kendilerini başkalarına gösterme arzusuyla ilgili olabilir.
“Söylenen yorumdur, olan değil” sözü, insan doğasında var olan bir gerçeği ifade eder. İnsanlar bazen söyledikleriyle yapabildikleri arasında uyumsuzluklar yaşarlar. Bu durum, ilişkilerde güven eksikliğine yol açabilir ve toplumsal etkileşimleri etkileyebilir. Ayrıca, medyada ve sosyal medyada da gerçeklik ile sunulanların farklı olabileceği bir ortamda yaşıyoruz. Bu nedenle, başkalarının söylediklerine olduğu kadar, eylemlerine de dikkat etmek önemlidir.